Słodycze rodem z Azji
Azjatycka kuchnia często jest kojarzona tylko z japońskim sushi lub indyjskim curry. Jednak w tej części świata produkuje się też olbrzymią ilość słodkich przekąsek. Podpowiadamy, jakie są najpopularniejsze azjatyckie słodycze.
Orientalne słodkości
Na początek warto wspomnieć o słodyczach z rodem Japonii. Wbrew pozorom kuchnia Kraju Kwitnącej Wiśni oferują dużą ilość słodkich przekąsek. Popularne azjatyckie słodycze wytwarzane w Japonii to między innymi popularne „pocky”. Są to podłużne ciastka przypominające europejskie biszkopty podawane w kolorowej polewie. Japończycy osładzają sobie życie przy pomocy ciastek mochi. Są one wytwarzane z ryżu, a w ich wnętrzu znajduje się nadzienie, na przykład czekoladowe lub owocowe.
Inne popularne azjatyckie słodycze to cieszące się dużą popularnością chińskie cukierki. Część z nich przypomina znane nam irysy, a inne przyjmują formę żelek. Dużą popularnością w Chinach cieszą się lody, których forma przypomina zwięrzeta lub postacie znane z kreskówek. Mieszkańcy Korei lubują się w chrupiących paluszkach oblanych kremem lub masą czekoladową. Wbrew pozorom większość azjatyckich słodyczy nie zawiera sztucznych barwników i konserwantów. Ich skład opiera się na wyciągach z warzyw i owoców, co nie przeszkadza w uzyskaniu ciekawego i słodkiego smaku.