Wzrost popularności opakowań foliowych w przemyśle spożywczym i dlaczego jest tak popularny
W ostatnich latach coraz większą popularnością cieszą się opakowania foliowe. Jest coraz bardziej popularny wśród firm spożywczych ze względu na swoje liczne zalety. Producent opakowań foliowych pokłada wszelkie starania aby produkt był jak najwyższej jakości i przy tym tani.
Opakowanie foliowe to cienka blacha aluminiowa pokryta cienką warstwą tworzywa sztucznego. Powłoka działa jak bariera między żywnością a tlenem z powietrza, co zapobiega występowaniu utleniania. Jest to ważny czynnik, który należy wziąć pod uwagę, gdy szukasz sposobów na przechowywanie żywności poprzez utrzymywanie jej świeżości przez dłuższy czas.
Inne zalety opakowań foliowych to:
-
Może sprawić, że żywność będzie wyglądać lepiej niż w rzeczywistości;
-
Chroni produkt przed wilgocią, tlenem i światłem;
-
Pomaga zachować naturalne smaki żywności;
-
Zmniejsza wagę i rozmiar nawet o 70%;
Zalety i wady opakowań foliowych i jakie korzyści może przynieść Twojej firmie
Opakowania foliowe to atrakcyjna propozycja dla firm, które chcą wyróżnić się na tle konkurencji. Jest to opłacalny sposób na wprowadzenie produktu na rynek i zwiększenie sprzedaży bez konieczności wydawania dużych pieniędzy na media.
Opakowania foliowe mają pewne wady, takie jak zwiększone marnowanie żywności, wyższe koszty produkcji i trudności w ponownym użyciu materiałów.
Ponadto opakowanie foliowe może być trudne do otwarcia dla konsumentów. Utrudnia to im dostęp do żywności w środku i trwa dłużej niż inne rodzaje opakowań.